Bize Ulaşın: 0542 619 01 81
Depresyon
  • admin
  • 21-Ekim-2020
  • 0 yorum
1.679 Okundu

Depresyon

Depresyon, aşırı kederli bir duygudurum içinde olup, iştah, kilo, uyku ve faaliyet düzeyindeki bozuklukları kapsamaktadır. Depresyonda; üzgün ve çökkün duygu durum günün büyük bir kısmında ve hemen hemen her gün mevcuttur. Yapılan her günkü faaliyetlere karşı ilgi ve hoşnutluk kaybı gelişir.

Kimi kişilerde uyuyamamak, uykuya dalmada güçlük, kimisinde de günün büyük bir kısmını uykuda geçirme isteği olabilir. İştahın azalmasına bağlı kilo kaybı, ya da iştah artmasıyla kilo artışı olmaktadır. İnsanlar kendilerini aşırı yorgun hissedip, hiç enerjilerinin olmadığını belirtebilir. Bazen hastalar ağır bir depresyonda iseler intihar düşüncesi ve eyleminde bulanabilirler.

Yaşam boyu görülme sıklığı %17’dir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerin 2 katı kadardır.

Depresyonda olan kişi için dikkat etmek çok yorucudur. Okuduklarını ve başkalarıyla yapmış oldukları konuşmalarda karşı tarafın söylediklerini anlayamazlar. Karşılık bir iletişim çok büyük bir yüktür; uzun duraksamalarla ve yavaş konuşurlar, sayıca az kelime kullanırlar. Birçoğu yalnız kalıp susmayı tercih eder. Bazıları ise ajitedir ve yerlerinde duramaz aşağı yukarı gezinirler.

Herhangi bir problemler karşılaşmaları durumunda hiçbir çözüm üretemezler, kendilerinde düşüncelerinde sürekli bir ağırlık vardır.  Öz bakımları oldukça düşer günlerce yıkanmazlar, dişlerini fırçalamazlar, saçlarını taramak bile onlar için çok büyük bir işmiş gibi gelir.Vücutları ile ilgili olarak fiziksel yakınmaları vardır.  Düşünceleri sürekli olarak kendilerine yönelik suçlamalar içerir. Çoğu zaman tamamen keyifsiz, umutsuz, kaygılı, endişeli ve ümitsiz olabilirler.

Depresyonun tedavisinde, bazı uzmanlar yas ve kayıpların yaşattığı çatışmalar üzerine odaklanırken, günümüzde birçok uzman Bilişsel ve Davranışsal Terapiden faydalanıp hastaları tedavi etmeye çabalamaktadır. En çok kullanılan yöntemler arasında Şema Terapi ve Çaresizlik Kuramıdır.Bilişsel Terapi de hastalarda mevcut olan bilişsel çarpıtmaların(işlevsiz düşünceler) belirlenmesi ve kişi için daha sağlıklı bilişsel süreçlerin oluşturulması hedeflenir.

Sosyal bağlantılarınız bu yazıyı okumak isteyebilir.
    • Blog Yazarı

Sen de Yorumla!

En Son Eklenen Makaleler