Evlilik terapisi, eşler veya evlilik öncesinde sorun yaşayan çiftlerin arasındaki iletişim sorunlarını gidermek, bozulan dengeleri yeniden düzenlemek, krizleri ve geçiş dönemlerini ilişkiyi zedelemeyecek bir şekilde üstesinden gelmeyi başarabilmek için kullanılır. Hangi sorunla ilgilenilirse ilgilenilsin, sorun ortak payda da ele alınır. Çünkü ilişki içinde yaşanan her şey her iki tarafa aittir.
Sorun hiçbir zaman tek taraflı bir şekilde ele alınamaz.
Psikolog, terapiye katılan eşlerin çalışmaya gönüllü olarak gelmeleri istenen bir durumdur. Fakat kimi zaman, kişiler ilişki sorunlarına çözüm arayışını tek başına başlatabilmektedirler. Bu durumda gelen eş ile diğer tarafı da bu sürece katmak için bir davet yapılır. Şayet karşı taraf terapiye gelmeme konusunda ısrarcı ise bu durumda tek kişi ile terapiye devam edilebilir. Bu şekilde terapi bireysel olarak devam eder. Bazı danışanlar tek başlarına geldiklerinde bir sonuç alamayacaklarını düşünürler. Bu çok doğru bir inanış değildir. Şöyle ki evlilik yada birlikte yaşama durumunu bir saate benzetebiliriz. Saatte akrep yelkovan ve saniye gösteren aparatlar vardır.
Bu aparatların her biri bir dişliye bağladır. Bu dişlilerde birbirlerini etkileyecek şekilde yerleştirilmiştir. Şayet siz eşinizle veya sevgilinizle/nişanlınızla bir sorun yaşadığınızda kendi tarafınızda bir terapi(tedavi) süreci başlatırsanız. Doğal olarak sizinle bağı olan kişilere de etkide bulunacaksınız. Bu sebeple sizde olan değişim, birlikte yaşadığınız kişilere de (eşinizi, çocuklarınızı) yansıyacaktır. Ama elbette ki istenilen şey terapiye her iki tarafında katılımıdır. Bu söz konusu olduğunda, eşlerden şu an yaşanan ve geçmişte yaşantılanmış öyküleri alınır.
Psikolog, belirli görüşme tekniklerini kullanarak var olan duygusal çatışmalar, rol ve güç çatışmaları, iletişim kurma biçimleri, sorun çözme ve zorlayıcı yaşantılarla baş etme becerileri, hatalı davranış örüntüleri, kişilik özellikleri, benlik durumları, vb. pek çok boyutta bilgi toplar ve evlilik yada ortak yaşam ile ilgili bir değerlendirme yapar.
Terapi sırasında evliliğin güçlü ve zayıf yönleri tespit edilir. Eşler arasındaki gerçek ve algılanan sorunlar belirlenir. Hangi sorunların evliliği ne yönde etkilediği, evliliğin yapısı, işlevleri, çevresel etkenler, değerler, inançlar, öncelikler ve normlar tespit edilmeye çalışılır.
Evliliğin değerlendirilmesinden elde edilen bilgilerden hareketle, çok çeşitli yaklaşım ve teknikler kullanarak uygun terapi süreci başlatılmış olur. Ortak amaçlar ve hedefler konusunda eşleri motive etmeyi, harekete geçirmeyi ve terapi sürecinde sorumluk üstlenmelerini sağlamayı hedefler. Empati geliştirme, sorun ve çatışma çözme becerileri, iletişim becerileri, iç görü geliştirme, duygusal ve genel farkındalık geliştirme, duyguları, korkuları ve öfkeyi kontrol etme, gevşeme ve rahatlama becerileri geliştirme gibi hedefler doğrultusunda çalışma yapılır. Eşlere bazı görevler verilerek terapi süreci desteklenebilir.
Evlilikle ilgili yaşanan sorunlar ve evlilik terapisi ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız…
Evlilik Terapisi almak ve var olan sorunlarınızı çözmek için bizimle İletişime geçin…