Bize Ulaşın: 0542 619 01 81
Öfke Yönetimi
  • admin
  • 21-Ekim-2020
  • 0 yorum
755 Okundu

Öfke Yönetimi

Öfke, genel olarak beklentilerin karşılanmaması, isteklerimizin yerine gelmemesi ve hoşlanmayacağımız sonuçların ortaya çıkması ve engellenmişlik hissi ile birlikte verilen duygusal tepkidir. Bütün diğer duygular gibi öfke çok doğal, evrensel ve sağlıklı bir şekilde ifade edildiğinde yaşanmasın da bir sıkıntı yoktur.  Yalnız yapısı gereği kişiler arası ilişkileri yıpratıcı ve zarar verici bir şekilde kullanılma potansiyeline de sahiptir. Bugün kadına şiddet, aile içi şiddet, çocuklara yönelik şiddet, trafikte ortaya çıkan tartışmalar, maçlarda çıkan kavgalar hepsi öfke duygusunun kontrolsüz bir şekilde ifade edilişinin bir sonucudur.

Aslında öfke sadece yöneldiği tarafa değil, kaynağına da zarar vermektedir. Şöyle ki öfke yönetiminde zorlanan kişilerin kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona, mide ağrılarına vb. fiziksel rahatsızlıklara daha yatkın bir hale geldiklerini söylemek çokta yanlış olmaz. Bunun yanı sıra aslında öfke duygusu doğru kullanıldığında kişiyi tehlikelere karşı savunmaya iter, yeni bir şeyler öğrenmeye karşı motive eder, sınırlanabildiği sürece sağlıklı ve yararlıdır. Öfke, problem çözme aracı, insanlardan öç almak, haklılığımızı ispatlamak, şiddet göstermek için kullanılacak bir araç değildir.

Öfke ile ilgili olarak en temel şey kişilerin bu duyguyu kabul etmeleridir. Ama genelde görülen bu duygunun kabul edilmediği ve bastırıldığıdır. Hâlbuki öfke, enerjisi çok yüksek bir duygudur. Bu duyguyu bastırıyor olmak ve buna çabalamak bir gün kontrol edilmez bir şekilde ortaya çıkmasına sebep olmak demek olabilir.

Öfke duygusunu şunları yaparak daha iyi yönetebilir bir hale gelebiliriz:

  1. Sizi öfkelendiren durumları ve öfkenizi tanımlayın
  2. Öfke sonucunda ortaya çıkan şiddet davranışlarının sorunlarınıza çözüm getirmeyeceğine inanın
  3. Kendinize sizi iyi hissettirecek telkinler verin
  4. Gevşeme egzersizleri ve nefes egzersizleri yapmaya kendinizi alıştırın
  5. Öfkelendiğiniz konularla ilgili etrafınızdaki kişilere bilgi verin
  6. Sizi öfkelendiren durumlarla karşılaştığınızda ortamdan uzaklaşın
  7. Sorunlarla karşılaştığınızda detaylandırarak sorunu anlamaya çalışın ve sorunun çözümüne odaklanın ​​
Sosyal bağlantılarınız bu yazıyı okumak isteyebilir.
    • Blog Yazarı

Sen de Yorumla!

En Son Eklenen Makaleler