PANİK BOZUKLUK (Panik Atak)
Panik Bozukluk ile ilgili olarak ilk bilmeniz gereken şey panik bozukluğun ne olduğudur. Panik Bozuklukta, nefes almada güçlük, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, boğulma hissi, mide bulantısı, baş dönmesi, terleme, titreme, aşırı korku ve kaygı, korkunç bir şey olacakmış hissi gibi ani ve açıklanamayan belirtiler nöbeti vardır. Aynı zamanda kontrolünü kaybetme, delirme ve bazen ölüm korkusu kişiyi psikolojik anlamda çok zorlamakta ve çaresiz bırakmaktadır. Bu panik nöbetlerine panik ataklar denmektedir.
Panik nöbetler bazen çok sık olurken bazen haftada bir ya da ayda bir de görülebilmektedir. Bazen dakikalar içinde gerçekleşirken bazen saatler içinde gerçekleşebilmektedir. Nöbetlerin bazısı belli durumlara dayalı olarak ortaya çıkar. Örneğin otomobil kullanmaya başladığında ortaya çıkan bir nöbet ipuçlu bir nöbettir. Ama bazı nöbetler herhangi bir durumdan ya da olaydan bağımsız olarak da ortaya çıkmaktadır.
Panik Bozukluğun yaşam boyu görülme sıklığı erkeklerde %2, kadınlarda ise %5’dir. Genellikle erken yetişkinlikte ortaya çıkmaktadır ve stresli bir yaşam olayından sonra ortaya çıkması daha olasıdır.
Panik Bozukluk, iki farklı şekilde görülebilmektedir. Agorafobili ve Agorafobisiz… Panik Bozukluğun yanında açık alanlarda kalamama, dışarıya tek başına çıkamama gibi belirtilerinde olduğu durum Agorafobili Panik Bozukluktur. Normal şartlarda kişiler yaşadıkları nöbetlerin fiziksel belirtilerinden dolayı soluğu hastanelerin acil servislerinde alırlar. Yapılan tetkiklerin sonucunda herhangi bir hastalık bulgusuna rastlanmaz. Bu nöbet yaşayan kişilerin kafasını daha da karıştıran bir durumdur. Ve en sonunda yaşanılan nöbetlerin kökeninin psikolojik kaynaklı olduğu ortaya çıkar.
Panik nöbeti yaşayan kişilerin yaşam kalitesi giderek düşer. Çevreleriyle olan ilişkilerinde de sıkıntılar başlar. Bu şekilde hayatlarına devam etmeleri zorlaşır. İşlerine, okullarına gidemez, yaşam içinde sorumluluklarını yerine getiremez olurlar. Bu durumda da Uzman Psikologdan psikoterapi desteği alınmalıdır.
Panik Bozukluğun Tedavisinde, birçok yöntem bir arada kullanılabilir, hastalara oluşan kaygı ve nöbetler için gevşeme eğitimi verilebilir, Bilişsel-Davranışçı Müdahaleler yapılabilir, agorafobisi olan hastalar içinde maruz bırakma yöntemi kullanabilir. Bu yöntemler ışığında hastaların hastalıkları üzerinde kontrolü sağlamaları ve dolayısıyla nöbetlerin azalması hedeflenir.